Plonjon nedir ?

Plonjon nedir ?

Plonjon nedir ?

Plonjon nedir?


Kızılay Web Banner 728X090

Voleybol tutkunlarının izlemekten en çok zevk aldıkları hareketlerden biri plonjon hareketidir. Yapılması bir o kadar zor olan bu hareket maçın seyrini belirleyen hareketler arasında olması önemini artırmakta çünkü bu hareket özelikle rakibin attığı zor toplarda çok başarılı sonuçların çıkması için gereklidir. Voleybol oyuncuların antrenmanlarında plonjon hareketine oldukça büyük önem verirler ve bu hareketi doğru yerde doğru zamanda yapmaya çalışırlar. Peki, plonjon nedir ve nasıl yapılır?


Plonjon ne zaman yapılır?


Voleybol müsabakalarında seyircinin en çok sevinç gösterdiği zamanlar kurtarılması zor olan topların takımı tarafından kurtarılmasıdır. Bu durumlardan biride rakip takımın attığı topun oyuncuya uzak ve çizgi içerisine düşme ihtimalinin olduğu pozisyonlardır. Karşılaşılan bu durumlarda plonjon hareketi takımı kurtaracak yegane harekettir. Bu tür pozisyonlarda bu hareket kullanılarak topun uzaklaştırılması sağlanır.


Plonjon hareketi nasıl yapılır?


Gelelim en önemli kısım olan hareketin nasılı yapıldığına. Plonjon hareketini yapmak için öncelikle doğru zamanı kollamak ve doğru itiş gücünü ayarlamak büyük önem taşır. Çünkü az kuvvet ile sıçrama topa yetişememe, yüksek kuvvetle sıçrama ise topu geçip istenilen vuruşu engellemeye neden olabilir. Burada oyuncunun refleksleri çok önemlidir.


Plonjon hareketini yapacak olan oyuncu topun geldiği yönde olan ayağını önce top yönüne doğru atar. Vücut ağırlığını bu ayağa vererek o yöne doğru sıçrar ve elleri ile uzanarak topu uzaklaştırır. Topu uzaklaştırdıktan sonra ise sıçradığı yöndeki omuzu üzerine düşer ve ters dönerek tekrar oyun pozisyonu alır. Böylelikle plonjon hareketi gerçekleşmiş olur.